Home / Specialer / Udlændingeret /
Statsborgerskab i Danmark - vi er specialister og kan hjælpe dig hele vejen
Statsborgerskab i Danmark
Hos Holm/Thomsen Law ved vi, at det at opnå dansk statsborgerskab er en vigtig beslutning og et stort skridt for mange udlændinge. Statsborgerskab giver dig fulde borgerrettigheder og muligheden for at deltage i det danske demokrati. Processen kan dog være kompliceret, og vi står klar til at guide dig sikkert igennem.
Statsborgerskab er en juridisk status, der giver dig de samme rettigheder og pligter som danske statsborgere. Det betyder bl.a. stemmeret til folketingsvalg, adgang til offentlige stillinger og mulighed for at få et dansk pas. Statsborgerskab indebærer også en forpligtelse til at overholde danske love og bidrage til samfundet.
Krav for at opnå dansk statsborgerskab
Du skal have boet lovligt i Danmark i mindst 9 år. I visse tilfælde kan dette nedsættes, hvis du er flygtning, statsløs eller gift med en dansk statsborger.
Selvforsørgelse
Du skal have været selvforsørgende i mindst 4,5 ud af de seneste 5 år og må ikke have modtaget sociale ydelser som kontanthjælp eller integrationsydelse i denne periode.
Danskkundskaber
Du skal bestå Dansk 3-prøven eller en tilsvarende prøve. Dette dokumenterer dine sproglige kompetencer og din evne til at begå dig i det danske samfund.
Bestået indfødsretsprøve
Du skal bestå indfødsretsprøven, som tester din viden om danske samfundsforhold, historie og værdier.
Ren straffeattest
Du må ikke have begået alvorlig kriminalitet, og mindre forseelser kan forsinke din ansøgning.
Særlige regler og undtagelser
Visse grupper kan være undtaget fra nogle af kravene. Dette gælder f.eks. personer, der har ydet en særlig indsats for det danske samfund, eller personer med alvorlige handicap, som forhindrer dem i at opfylde sprogkravet.
Advokat Holm/Thomsen Law rådgiver bl.a. om følgende indenfor Statsborgerskab i Danmark:
- Individuel vurdering af dine muligheder for at opnå statsborgerskab
- Hjælp til indsamling af nødvendige dokumenter
- Vejledning om indfødsretsprøven og sprogkrav
- Bistand ved afslag og klagebehandling